عنوان گروه خبري / بیمه‌های زندگی . بیمه حوادث . سایر . مدیریت ریسک .
  • ساعت : ۰۷:۵۱
  • تاريخ :
     ۱۴۰۳/۰۲/۱۸
تنوع‌سازی، محرك رشد اقتصادی و بازار بیمه خاورمیانه
توسعه اقتصادی استوار و بیمه‌های اجباری، محرک‌های اصلی توسعه صنعت در منطقه خاورمیانه، طی سال‌های اخیر بوده است.

این مطلب، در گزارش اخیر مؤسسه سوئیس‌ری[1] با عنوان «چشم‌انداز خاورمیانه: تنوع‌سازی، رشد بازار بیمه و اقتصاد را به پیش می‌راند» آمده است و اضافه می‌کند، تلاش‌های کشورهای عضو شورای همکاری خلیج [فارس] (GCC)[2] به منظور تنوع‌سازی اقتصادهای خود به دور از وابستگی به تولید نفت، سرمایه‌گذاری معتنابهی در زیرساخت‌ها و گردشگری، رقم زده است. این امر، تقاضا برای پوشش‌های بیمه غیرعمر را در کنار برنامه‌های تنظیم‌مقرراتی مطلوب، سرعت بخشیده است.

این گزارش می‌نویسد: در بخش عمر، جمعیت فزاینده مهاجرین در کشورهای عضو این شورا، افزایش مشاغل و نرخ بالای بهره، از رشد بازار حمایت می‌نمایند.

در مجموع، نفوذ بیمه در سطح خاورمیانه و پاکستان، همچنان پایین است و این موضوع، نمایان‌گر افق رشد وسیع‌تر و فرصتی برای صنعت است تا تاب‌آوری اقتصادی را در سطح منطقه، تقویت نماید.

رشد بازار بیمه در خاورمیانه و پاکستان

در سال ۲۰۲۳، کل حق بیمه (غیرعمر و عمر) در خاورمیانه و پاکستان، از لحاظ ارقام اسمی[3]، رقمی در حدود ۵۰ میلیارد دلار، بود که با رقم ۴۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲، قابل مقایسه است.  بازار غیرزندگی با سهم ۸۲ درصدی از کل حق‌بیمه، بازار را در قبضه خود دارد.

در ارقام واقعی، مؤسسه سوئیس‌ری پیش‌بینی می‌کند که حق بیمه غیرزندگی در منطقه تا ۶.۲ درصد در سال جاری، رشد خواهد داشت که نسبت به رشد ۱۲ درصدی سال ۲۰۲۳، کُندتر است. این رقم در سال ۲۰۲۲، ۱۱ درصد بود. دلیل این کندی رشد، به واسطه اثرات پایه[4] رشد قوی طی دو سال گذشته به ویژه در عربستان و امارات خواهد بود.

براساس این گزارش، توسعه اقتصادی مستمر و شهرسازی فزاینده سبب تجمیع دارایی‌های زیرساختی و خصوصی شده است که نیاز به پوشش بیمه دربرابر ریسک‌هایی همچون حوادث فاجعه‌بار طبیعی دارند.

شرایط حوادث فاجعه‌بار طبیعی در خاورمیانه

همچنین در گزارش مؤسسه سوئیس‌ری، بخشی نیز به حوادث فاجعه‌بار طبیعی در منطقه خاورمیانه می‌پردازد و این‌طور تبیین می‌کند، با عنایت به این‌که بسیاری از شهرهای کشورهای عضو شورای همکاری خلیج [فارس] در مناطق ساحلی قرار دارند، با گرم‌تر شدن اقلیم‌ها، این شهرها بیشتر در معرض آسیب‌پذیری نسبت به سیل به واسطه افزایش سطح دریاها و طوفان‌های گرمسیری قرار دارند.

اگرچه بسیاری از کشورهای منطقه دارای اقلیمی بیابانی هستند، اما رویدادهای ناشی از آب و هوای مرطوب مانند سیل و چرخند[5]، رویدادهای نادری در خاورمیانه نیستند و در این میان می‌توان به سیل‌های اخیر در امارات و عمان، اشاره نمود.

در عین حال، پاکستان نیز با ریسک زلزله روبرو است. بیمه‌گران و دولت‌ها باید نسبت به تهدید همیشگی این نوع ریسک‌ها، جامعه را آگاه سازند و آنان را به خرید پوشش بیمه تشویق نمایند.

در سطح منطقه، عربستان، عمان و پاکستان از سنگین‌ترین زیان‌های اقتصادی ناشی از حوادث طبیعی طی ۳۰ سال اخیر، رنج برده‌اند. سیل، به عنوان خطر اصلی شناسایی شده است و پس از آن، چرخندهای گرمسیری قرار دارند.

پاکستان نیز با ریسک زلزله روبرو است و سخت‌ترین ضربه را از آن خورده است. طی سه دهه گذشته، درحدود ۸۰ درصد از زیان‌های اقتصادی منطقه در این کشور ثبت شده است.

[1] Swiss Re Institute

[2] Gulf Cooperation Council

[3] Nominal terms

[4] Base effect