عنوان گروه خبري / تکافل، مالی و اقتصاد اسلامی .
  • ساعت : ۰۹:۳۲
  • تعداد بازدید : 67
تعارض در مالی اسلامی: دین و مكتب سرمایه‌داری
اداره روابط عمومی و امور بین‌الملل پژوهشکده بیمه

نگارنده: رایان کالدر[1]

انتشارات: انتشارات دانشگاه پرینستون (ویرایش اول، 6 آگوست، 2024)

زبان اثر: انگلیسی

تعداد صفحات: 376 صفحه

شابک: 9780691258317

چگونه صنعت پررونق مالی اسلامی، به ترکیبی فوق مدرن از دین و بازار تبدیل شده است؟

تنها طی پنجاه سال، مالی اسلامی از یک آزمایش کوچک، به یک صنعت پررونق جهانی مبدل شده است، به طوری‌که هم‌اکنون، ارزش آن بیش از کل بخش مالی هند، آمریکای جنوبی یا اروپای شرقی است. درحال‌حاضر، می‌توان با کارت اعتباری اسلامی، خرید نمود، در اوراق قرضه اسلامی[2] سرمایه‌گذاری کرد و مشتقات اسلامی[3] خریداری نمود. اما با عنایت به سخت‌گیری‌های اسلام علیه بهره، چگونه این رشد چشمگیر ممکن شده است؟ در کتاب تعارض در مالی اسلامی، رایان کالدر، به بررسی رونق مالی اسلامی می‌پردازد و این‌گونه استدلال می‌کند که علمای شریعت - متخصصان قوانین اسلامی که محصولات مالی را از منظر شریعت، تأیید می‌کنند - این صنعت را به ترکیبی از دین و بازار سودآور و البته بحث‌انگیز، تبدیل کرده‌اند.

منتقدان معتقدند که مالی اسلامی، صرفاً با نظر علمای شریعت، مالی رایج مبتنی بر بهره را بازتولید می‌کند. از منظر اقتصادی، آنها درست می‌گویند: محبوب‌ترین محصولات اسلامی مانند محصولات رایج بهره‌دار، عمل می‌کنند و سودهای بی‌دردسری را برای بانک‌های اسلامی و غول‌های مالی جهان مانند دویچه بانک[4] و گلدمن ساکس[5] به دست می‌آورند. با این حال، همانطورکه کالدر با کنکاش در کارهای روزمره علمای شریعت نشان می‌دهد، آنچه برای افراد بیرونی، کار با فناوری پیشرفته به نظر می‌رسد، برای علما و صدها میلیون مسلمانی که به تخصص آنها احترام می‌گذارند، معنایی عمیق و ظریف دارد. او استدلال می‌کند که تصور علمای شریعت از مالی اسلامی کاملاً با عصر مالی‌سازی[6] و شکوفایی جهانیِ اسلامِ شریعت‌اندیش، مناسب است.

کتاب حاضر، دارای ۷ فصل است که عبارتند از: ۱. خاستگاه‌ها؛ 2. اخلاق؛ 3. سودآوری؛ 4. مشروعیت‌بخشی؛ 5. تنزیه؛ 6. تحدید؛ ۷. دولت و جامعه.

نگارنده کتاب،‌ رایان کالدر استادیار جامعه‌شناسی و مدیر برنامه مطالعات اسلامی دانشگاه جان هاپکینز[7] است.

 


[1] Ryan Calder

[2] Islamic bond

[3] Islamic derivative

[4] Deutsche Bank

[5] Goldman Sachs

[6] Financialization

[7] Johns Hopkins University

امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها

    6.1.7.0
    V6.1.7.0